torstai 8. maaliskuuta 2012

Viimein (lähes) täydellistä vuokaleipää


Oma henkilökohtainen missioni on ollut päästä eroon kaupan paahto"leivästä". Heittomerkit sen vuoksi, että paahtoleipä ei täytä omassa mielessäni leivän kriteereitä. ;) Vuokaleipäkokeiluja on tullut tehtyä enemmän ja vähemmän. Paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Välillä on tullut koppuraa, välillä lättänää, välillä jopa syötävää... Tänään tuntui, että taivas aukeni tämän aiheen suhteen! Viimein pääsin käyttämään siskon joululahjaa, eli spelttijauhoja. Niin hyvää leipää, että ei mitään rajaa. Ja nassikatkin tykkäsivät!!

Nyt täytyy sanoa, että ohje on aika suurpiirteinen, mutta yritän.

Vuokaleipä

  • 1/2 litraa vettä
  • 20g hiivaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl Sunspelt sämpyläjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • (seesaminsiemeniä pinnalle, jos haluaa)
Eli perusmeiningillä hiiva kädenlämpöiseen veteen, sitten siirappi. Spelttijauhot sekaan. Yleensä käytän tässä vaiheessa vispilää, että taikina saa vähän ilmaa mukaan. Suola ja öljy. Lopuksi vehnäjauhot. Taikina saa jäädä suhteellisen löysäksi. En vaivannut sitä sen kummemmin. Puukauhalla vain sekoittelin sen tasaiseksi. Sitten kumosin voideltuun vuokaan. Itselläni on käytössä hiukan reilu 1,5 litran vuoka. Anna kohota kaksinkertaiseksi ja sitten uuniin 225 astetta noin 20 minuuttia.  Anna leivän levähtää ritilän päällä noin tunnin verran ennen leikkaamista.

Hiukan lisätietoa speltistä löytyy mm. täältä. www.sunspelt.fi

Kuva saatiin vasta siinä vaiheessa, kun vajaa puolet leivästä oli jo syöty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti